In gesprek met PCDokters.nl, de branche organisatie voor ICT- en computerbedrijven.

Stichting PCDokters te gast bij Eset
Stichting PCDokters te gast bij Eset Internet security.

Nederland kent veel computerbedrijven en ICT dienstverleners. De coronacrisis heeft er helaas enkele doen omvallen. Anderen maakten van de nood een deugd en pasten hun dienstverlening aan. Vooral de dienst computer ‘Hulp op Afstand’ deed het erg goed onder de beroepsgroep. We spraken hierover met Roland en Maurice, bestuursleden van de non-profit organisatie voor de ICT sector Stichting PCDokters, dat gevestigd is in Capelle aan de IJssel waar ook het bedrijf Capelle Computers zetelt van eigenaar Roland Bruining.  Roland is fulltime ondernemer en partime bestuurder van PCDokters waar hij tevens een van de grondleggers van is.

Roland: “dat klopt inderdaad, programma’s zoals Teamviewer hebben overuren gemaakt. Je zag dat velen van onze collega’s niet meer bij hun klanten op bezoek gingen.” Zijn bestuurscollega Maurice valt hem daarin bij: “ja, we hebben een interne poll gehouden bij onze aangesloten deelnemers en daar bleek dat zeker 80% tijdelijk niet meer op bezoek ging bij potentiële klanten. Alleen in bijzondere situaties werden nog locatie bezoeken verricht. Zelf was ik ook werkzaam als ICT support medewerker voor het Limburge computerbedrijf  Maastricht Computers, waar ik alleen nog met handschoenen en mondkapje op bezoek ging bij relaties. Maar alleen als het echt niet anders kon.”

Teamviewer is zeker geen goedkoop programma?  “Zeker niet, vervolgt Roland. Het is een dienst die je op abonnementsbasis huurt. Om van de laatste versie gebruik te maken voor meerdere gebruikers kom je al gauw uit bij de Corporate Teamviewer versie die doorgaans alleen door grote ondernemingen worden aangekocht. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Maar we delen de kosten met alle aangesloten deelnemers van onze stichting.”  Alleen de collega’s die hiervan gebruik willen maken betalen mee aan de rekening, vult zijn collega hem aan. Ja, dat klopt, gaat Roland verder. We delen de rekening en zo is het slechts een klein bedrag per maand dat de aangesloten computerbedrijven bedrijven bijdragen. Maar momenteel maakt het programma overuren. Er wordt heel wat ondersteuning geboden aan de vele thuiswerkers.

Stichting PCDokters? Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Zijn er niet al genoeg ‘branche organisaties voor de ICT sector? “, vroegen wij van Bizmaas ons af.  In principe wel maar wij richting ons vooral op de zelfstandige ICT-er maar ook op ICT en computerbedrijven tot maximaal 10 medewerkers. Bovendien werken we op non-profit basis. Onze doelstelling bestaat uit het verzorgen van een platform waar de ICT’ers met elkaar van gedachten kunnen wisselen en we organiseren enkele kennissessies per jaar. Niet in de laatste plaats hebben we speciale deals met bedrijven zodat deelnemers daarvan voordelig gebruik kunnen maken. Teamviewer is zo’n speciale deal maar ook met het bekende security bedrijf ESET Internet Security hebben we zo’n overeenkomst.  Deelnemers aan de stichting verkrijgen extra inkoopkorting bij de aanschaf van de Anti Virus en beveiligingssoftware. Genoeg redenen zich bij ons aan te sluiten, besluit de secretaris daarmee het interview.